Naar je hart luisteren: een goed voornemen voor 2024

De start van een nieuw jaar is voor de meeste mensen bij uitstek het moment om te reflecteren op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar. Welke voornemens en intenties heb je? Wat wil je voor jezelf anders gaan doen? Welke dromen en verlangens wil je verwezenlijken? En wat mag je daarvoor loslaten?

Zelf trek ik mij altijd terug in de donkere dagen aan het einde van het jaar. Om echt even tot rust te komen, te zorgen voor me-time en terug te kijken naar de momenten en mensen waar ik dankbaar voor ben. De winter nodigt mij daar ook toe uit. De stilte opzoeken, vertragen en de innerlijke balans weer herstellen. Dat is wat de natuur zelf ook doet. Zij trekt zich volledig terug, kijk maar naar de dieren die in winterslaap gaan, de bomen en struiken die kaal geworden zijn. Alles lijkt tot stilstand te komen. Dit terugtrekken is nodig om in de lente te kunnen groeien en bloeien. Dat geldt ook voor jou mooie vrouw! Wat doe jij om meer voor jezelf te kiezen en naar je hart, je gevoel te luisteren?

Waarom is luisteren naar je hart belangrijk?

Je hart is als een wijze gids die je de weg wijst naar wat jou écht blij en gelukkig maakt. Helaas zit je hoofd met de vele gedachten en overtuigingen die je hebt, je vaak in de weg om je hart goed te kunnen horen. Je hoofd overschreeuwt eigenlijk wat je hart fluistert, waardoor je uiteindelijk niet luistert naar je gevoel.

Hoe luister je meer naar je gevoel? Vijf praktische tips

In dit artikel deel ik 5 praktische tips om meer naar je gevoel te luisteren en hoe je die in je dagelijkse leven integreert.

Tip 1: Zeg vaker JA tegen jezelf

Elke dag houd je ongelooflijk veel ballen in de lucht. Iedereen vraagt je aandacht. Thuis. Op je werk. In je vriendengroepen. Maar waar blijf jij zelf? Wanneer heb jij voor het laatst iets gedaan waar je blij van werd? Voor vrouwen, die vaak gewend zijn om voor anderen te zorgen, voordat ze aan zichzelf denken, is dit een herkenbaar dilemma.

Als je daar niks aan doet, glipt het leven zomaar aan je voorbij. Zonder er van te genieten. Al dat klaar staan voor anderen….het staat enorm in de weg om bij je eigen ‘ik’ te komen, bij je eigen gevoel. Want elke keer als je dat probeert, is er weer iemand die je aandacht vraagt. Stel je eens voor wat er gebeurt als je vaker JA zegt tegen jezelf. Je ontdekt wat je werkelijk wilt. Je ervaart weer richting in je leven. Zowel thuis als op je werk. En dit maakt je leven een stuk makkelijker, leuker en meer ontspannen.

JA zeggen tegen jezelf is een krachtige vorm van zelfliefde en zelfrespect. Je erkent namelijk dat jouw behoeften en verlangens de moeite waard zijn en ook recht hebben op vervulling. Jouw geluk en welzijn zijn net zo belangrijk als dat van anderen. Neem je dagelijkse bezigheden eens onder de loep. Zijn deze in lijn met je eigen doelen en verlangens? Of ben je nog vooral bezig met de verwachtingen van anderen? Heroverweeg je prioriteiten en breng ze in lijn met wat voor jou belangrijk is. Maak van jezelf een prioriteit. Op een liefdevolle manier. En besef je dat dit geen quick fix is, maar een reis van zelfontdekking en persoonlijke groei.

Tip 2: Zoek de stilte op

In de hectiek van je dagelijkse leven sta je eigenlijk continu aan. Je hebt per dag vele stemmetjes en gedachten in je hoofd die zeggen wat je wel en niet moet doen. Wat wel en niet hoort. Wees eens stil, zoek de stilte op, want in die stilte kun je luisteren naar wat je hart te vertellen heeft.

Nu denk je misschien ‘O dan stop ik wel even met praten, zet ik de muziek even uit en doe ik vervolgens even niks’. Dat is niet wat ik bedoel met de stilte opzoeken. Eckhart Tolle zegt het zo mooi. Het gaat niet om ‘silence’, maar om ‘stillness’. En écht stil zijn, vinden we vaak lastig.

Maak ruimte in je dag voor stilte. Dit kan een wandeling in de natuur zijn. Of een rustige meditatie waarbij je concentreert op je ademhaling of gewoon in stilte zit en jezelf toestaat om je gedachten te laten komen en gaan. Wat mij zelf erg heeft geholpen om meer mijn gevoel te volgen, is de dag te beginnen met  ‘journallen’ over mijn verlangens en je dromen. Over wat ik wil, waar ik blij van word en energie van krijg. Ook sta ik dan bewust stil bij de dingen waar ik dankbaar voor ben. Dit hoeft echt niet lang te duren. Het belangrijkste is dat je je de tijd gunt om even stil te staan bij jouw behoeften en verlangens.

Creëer hiervoor een plek in je huis waar je even kunt ontsnappen aan de buitenwereld en verbinding kunt maken met je innerlijke zelf. Deze momenten, waarin je je hoofd met al je gedachten even stil zet, stellen je in staat om in contact te komen met wat je hart je te vertellen heeft.

Tip 3: Ontdek je passies

Ik hoor je al denken, ‘ja maar hoe weet ik nu wat mijn passies zijn?’. Begin eens met je herinneren waar je als kind van genoot. Wat deed je graag in je vrije tijd? Waar ging je helemaal in op? Als je dit lastig vindt, kun je deze vraag ook stellen aan bijvoorbeeld je ouders, je broer, zus of anderen uit je omgeving die je toen al kenden.

Neem de tijd om nieuwe dingen uit te proberen. Die je leuk lijken, maar je misschien nooit hebt gedaan uit angst voor wat anderen er wel niet van zouden vinden. Luister vervolgens naar je innerlijke reacties wanneer je ze doet. Wat geeft je energie? Wat laat je hart twinkelen?

Als je je passies hebt ontdekt, is het belangrijk om ze een plek te geven in je dagelijkse routine. Blok in je agenda tijd om deze activiteiten te doen. Misschien lukt het je wel om elke week een vaste avond in te plannen. Wees hierin creatief en denk in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden. Vergeet niet dat het hier gaat om jouw behoeften en verlangens. Zet ze dan ook op 1 en maak er tijd voor. Door je passies te volgen, voel je meer voldoening in je leven en creëer je ruimte voor persoonlijke groei.

Tip 4: Ga creatief aan de slag

Even niet denken, maar doen. Creativiteit vereist vaak dat je loslaat en vertrouwt op je intuïtie. Ga lekker schilderen, zingen, tekenen, dansen, schrijven, koken, muziek maken. Het zorgt ervoor dat je contact maakt met de diepere lagen van je hart. Als je creatief bezig bent, zit je minder in je hoofd , waardoor je weer verbinding maakt met je hart. Het brengt je dichter bij de kern van wie je werkelijk bent.

Als ik merk dat mijn hoofd weer eens aan het schreeuwen is en ik het lastig vind in het hier en nu te blijven, ga ik koken. Ik pak een van mijn kookboeken erbij, kies een leuk en lekker recept uit, doe boodschappen en ga aan de slag. Niets is zo mindfull voor mij als het roeren met een pollepel in een pan! De mooiste ideeën ontstaan dan vaak, juist omdat ik eigenlijk nergens aan hoef te denken.

Ook een inspirerende omgeving creëren voor jezelf helpt om te ontdekken wat jou echt gelukkig maakt. Of het nu gaat om boeken, kunst, muziek of positieve mensen. Als je jezelf omringt met verschillende inspiratiebronnen, word je herinnerd aan je eigen kracht en passies. Inspiratie zorgt er namelijk voor dat jouw eigen innerlijke vuur weer aanwakkert.

Tip 5: Wees je bewust van al je zintuigen

In onze haastige levensstijl vergeten we vaak hoe krachtig onze zintuigen zijn. Het bewust worden en gebruiken van al je zintuigen maakt het luisteren naar je hart makkelijker. Neem op een dag eens een minuut per zintuig de tijd om te ontdekken welke informatie je via dat zintuig ontvangt. Wat hoor je, ruik je, wat proef je, voel je en wat zie je dan?

Horen: Luister actief naar de geluiden om je heen. Dit kunnen natuurlijke geluiden zijn, als het zingen van de vogels of het ruisen van de wind. Maar ook stads- of menselijke geluiden.

Ruiken: Sta open voor verschillende geuren als je ergens bent of loopt. Ze kunnen herinneringen of emoties oproepen.

Proeven: Neem de tijd om bewust te proeven als je eet. Proef elk ingrediënt. Is het zoet, zout, zuur of bitter? Wat is de textuur?

Voelen: Raak bewust voorwerpen aan en ervaar de sensaties die je voelt op je huid. Het helpt je om in het huidige moment te zijn.

Zien: Welke kleuren, vormen en bewegingen zie je om je heen? Laat visuele indrukken op je inwerken, zonder daar een oordeel over te hebben. Het helpt je de schoonheid van dingen te zien, waardoor het je inspiratie aanwakkert.

Hulp bij de ontdekkingsreis naar je hart

Laat het luisteren naar je hart het begin zijn van een mooie ontdekkingsreis, waarin je bloeit en groeit net als een mooie bloem die uitkomt. Het is een reis naar zelfliefde, naar je diepste passies, verlangens en dromen.

Voel je dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken?

In het 1 op 1 Hart twinkeling traject help ik jou om weer écht naar je hart te luisteren en de twinkeling in je hart toe te laten. Zodat je vaker de dingen doet die je energie en plezier geven, en jou gelukkig maken. Vanuit liefde voor jezelf.

Plan een gratis Luister naar je hart call met mij in waarin ik je 3 tips geef, zodat je de eerste stappen voor jezelf zet om meer naar je gevoel te luisteren.

Pin It on Pinterest